- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
 |
|
Υλικά για 3 άτομα
Για το κόκκινο κάρυ (4 κουταλιές σούπας):
3 μικρά ξερά κρεμμύδια
2 κ.γλυκού πάστα από γαρίδες
5 κόκκινες καυτερές πιπεριές αποξηραμένες
1 κ. γλυκού κόκκοι από άσπρο πιπέρι
1 κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο2 ρίζες Lemongrass
1 ρίζα τουμέρικ
1 ρίζα από κόλιανδρο,
1 ρίζα κάλανγκαλ (galangal) μοιάζει με τη ρίζα τζίντζερ και υπάρχει και σε σκόνη.
1 μοσχολέμονο μαζί με τα φύλλα του
1 κ.σ. κόλιανδρο
Για το χοιρινό
350 γραμ χοιρινό
Φρέσκια καυτερή πιπεριά
1 κ.σ. σάλτσα ψαριού (Fish sauce)
1 κ.σ ζάχαρη από κοκκοφοίνικα
1 Ανανά
Φύλλα βασιλικού
1 φλυτζ.τσαγιού ζωμό από κοτόπουλο
12 κ. σ. γάλα καρύδας
Για το ρύζι
Νερό
½ κιλό ρύζι
|
|
 |
|
Εκτέλεση για το ρύζι
Ρίχνετε μισό κιλό ρύζι σε μια λεκάνη, προσθέτετε νερό και ανακατεύετε με το χέρι να βγάλει το άμυλο. Σουρώνετε και ξαναρίχνετε νερό άλλες 2 φορές. Τη τρίτη φορά κρατάτε το νερό, τόσο ώστε να είναι μια φάλαγγα του δαχτύλου πάνω από το ρύζι. Αδειάζετε το ρύζι με το νερό στη κατσαρόλα που θα το μαγειρέψετε, τη σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.
|
|
Εκτέλεση για το κόκκινο κάρυ
Παίρνετε 3 μικρά και ξερά κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε στο γουδί. Λιώνετε με πλατύ μαχαίρι 3 σκελίδες σκόρδο, τις καθαρίζετε και τις ρίχνετε και αυτές να τις χτυπήσετε στο γουδί. Καθαρίζετε το lemongrass, βγάζετε τη ρίζα, το ψιλοκόβετε και ρίχνετε μόνο το άσπρο μέρος στο γουδί. Ξεφλουδίζετε τη κάλανγκαλ, τη κόβετε σε λεπτές φέτες και τη ρίχνετε στο γουδί. Χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολτός. Κόβετε το τουμέρικ σε λεπτές φέτες και το ρίχνετε στο γουδί. Ξεφλουδίζετε το μοσχολέμονο, και τη φλούδα (χωρίς την άσπρη ψίχα) τη ρίχνετε στο γουδί. Προσθέτετε τον κόλλιανδρο Τέλος ρίχνετε και λίγο μαύρο πιπέρι. Κοπανάτε καλά.
|
|
Βουτάτε 5 καυτερές και αποξηραμένες πιπεριές στο νερό να μουλιάζουν, τις αποσύρετε από το νερό, τις ανοίγετε στη μέση και βγάζετε τα σποράκια. Τις ρίχνετε και αυτές στο γουδί και χτυπάτε με το γουδοχέρι. Προσθέτετε μια κουταλιά πάστα γαρίδας και χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει σαν αλοιφή..
΄Εχετε ετοιμάσει 4 κουταλιές περίπου κόκκινο κάρυ.
|
|
Εκτέλεση χοιρινού
Κόβετε το χοιρινό πολύ λεπτά κομμάτια.
Παίρνετε ένα ανανά, κόβετε πρώτα τα φύλλα του και με σειρά κόβετε τον πάτο του, τη μέση και τέλος τον κόβετε στο τέταρτο. Αφαιρείτε τη φλούδα, βγάζετε το κοτσάνι και το κόβετε φέτες.
|
|
Σε κατσαρόλα , βάζετε 8 κουταλιές γάλα καρύδας και περιμένετε να βράσει, μέχρι το βούτυρό της να βγει στην επιφάνεια. Προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας από το κόκκινο κάρυ που ετοιμάσατε, ακόμα 4 κουταλιές γάλα καρύδας, ανακατεύετε και προσθέτετε ακόμα λίγο γάλα. Προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη από κοκκοφοίνικα, μια κουταλιά σάλτσα ψαριού, λίγο αλάτι και τα κομματάκια χοιρινού που κόψατε πριν. Προσθέτετε τα κομμάτια ανανά, φυλλαράκια βασιλικού, φύλλα μοσχολέμονου, μισή κόκκινη καυτερή πιπεριά, και λίγο ζωμό κοτόπουλου. Αφήνετε να βράσουν και σερβίρετε με ρύζι.
|
|
|
|
Συνταγή απο το ταξίδι της "μπουκιάς" στην εξωτική Ταυλάνδη.
Τα περισσότερα απο τα υλικά που καταγράψαμε θα τα βρείτε στα ειδικά καταστήματα.
Προσοχή το κόκκινο κάρυ διατίθεται έτοιμο στο εμπόριο
|
|
|
|
_________________________________________________________________________________________ © eliasmamalakis.gr
|