| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Χοιρινό μπριζολίκι με κόκκινο κρασί και πετιμέζι
 
 
 
Υλικά για 8 άτομα
1 χοιρινό μπριζολίκι γύρω στα 2 ½ κιλά ολόκληρο
για τη μαρινάδα
1 λίτρο κόκκινο κρασί
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
4 κλαράκια σέλινο χοντροκομμένα
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 κουτ γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κλαράκι κανέλα
αλάτι, πιπέρι
για το άλειμμα του κρέατος
4 κουτ σούπας μουστάρδα
4 κουτ σούπας πετιμέζι
για το ταψί
24 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
τη μαρινάδα του χοιρινού σουρωμένη
 
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε μέσα το μπριζολίκι ολόκληρο, ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας εκτός από το αλάτι και περιχύνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 8 ώρες μέσα στο ψυγείο γυρίζοντάς το που και που για να μαριναριστεί το ίδιο καλά παντού.
Όσο μαρινάρεται ετοιμάστε το μείγμα για το άλειμμα του κρέατος στο φούρνο. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μουστάρδα μαζί με το πετιμέζι. Αν χρειαστεί να τα ζεστάνετε για να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Αφήστε το μείγμα να περιμένει.
Όταν περάσει η ώρα βγάζετε το μπριζολίκι από τη μαρινάδα, το σκουπίζετε , το αλατίζετε καλά απ’ όλες τις μεριές και βάζετε ακόμα λίγο πιπέρι. Σουρώνετε τη μαρινάδα και τη κρατάτε σε ένα δοχείο. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μείγμα μουστάρδας πετιμεζιού με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Το βάζετε στο ταψί και γύρω- γύρω σκορπάτε τα δαμάσκηνα. Αδειάζετε 1 ½ νεροπότηρο μαρινάδα μέσα στον πάτο του ταψιού, το βάζετε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα και το ψήνετε για περίπου 1 ½ ώρα στους 180ο . Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το ψήνετε ακόμα για 1 ώρα και μέχρι το κρέας να γίνει απαλό και τρυφερό.
Αν η μαρινάδα εξατμιστεί προσθέστε λίγη ακόμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετέ το με το μείγμα μουστάρδας, πετιμεζιού κάθε 1 ώρα περίπου.
Όταν ετοιμαστεί το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρετε με τα ψημένα δαμάσκηνα. Σουρώνετε τη σάλτσα που μαζεύτηκε στο ταψί, τη βάζετε σε σαλτσιέρα να συνοδεύσει το κομμένο μπριζολίκι.
   
Αν θέλετε προσθέστε στη μαρινάδα και 2 φύλλα δάφνης
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr