| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Σίς μπάρακ(Τορτελίνι)Βηρυττός
 
 
 
Για τη γέμιση:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ κουκουνάρι
400 γραμμ αρνίσιο κιμά
αλάτι,
Λάδι για το σοτάρισμα του κιμά

Για το τορτελίνι
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 νεροπότηρο λάδι
νερό όσο πάρει
αλάτι.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
200 γραμμ γιαούρτι αγελαδινό
10 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γλυκού αλάτι
1 κ.σ δυόσμο
1 κ.σ ρυζάλευρο
1 φλυτζάνι νερό
 
Φτιάχνετε τη γέμιση: Σ΄ένα τηγάνι βάζετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.Το αφήνετε λίγο να σοταριστεί και προσθέτετε τον κιμά.Αφήνετε να καβουρντιστεί ,αλατίζετε και προσθέτετε το κουκουνάρι.Αποσύρετε το τηγάνι απο τη φωτιά.
Σ ενα μπολ βάζετε το αλεύρι.Προσθέτετε το λάδι,ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αρχίζετε να ανακατεύετε.Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά ,σιγά το νερό μέχρι να γίνει μία ζύμη λεία και μαλακή.
Παίρνετε λίγη ,λίγη τη ζύμη και την ανοίγετε σε φύλλο λεπτό.
Μ ένα ποτήρι του ούζου κόβετε σε δισκάκια τη ζύμη.
Παίρνετε ένα ένα στρογγυλό φυλλαράκι ζύμης και βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση.Το διπλώνετε σαν μισοφέγγαρο και ενώνετε τις δύο άκρες.Το ακουμπάτε σε ένα λαδωμένο ταψί.Συνεχίζετε με τη υπόλοιπη ζύμη γεμίζοντας ένα- ένα τα σις μπάρακ.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 180ο για 15΄.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα γιαουρτιού.Κοπανάτε στο γουδί 10 σκελίδες σκόρδου με λίγο αλάτι.Σένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και το αφήνετε στην άκρη.
Σε μία κατσαρολίτσα βάζετε 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλιά ρυζάλευρο, αλατίζετε ελαφρά και ανακατεύετε .Προσθέτετε το γιαούρτι και το σοταρισμένο σκόρδο .Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μια απαλή σάλτσα.Στο τέλος αρωματίζετε με δυόσμο.
Για το σερβίρισμα βάζετε τα τορτελίνι(σίς μπάρακ) σε ένα πιάτο και από πάνω ρίχνετε τη ζεστή σάλτσα γιαουρτιού.
   
Το πιάτο συνδυάζεται με χιονάτο ρύζι που μπορείτε να το αναμίξετε με σοταρισμένο φιδέ. Αν δεν βρείτε ρυζάλευρο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κορν φλάουρ.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr