english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
1 κόκκινη πιπεριά
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 άγουρη ντομάτα
5 σκελίδες σκόρδο
2 κολοκυθάκια μπαλονάκια
2 μεγάλα μανιτάρια πλερώτους
1 φενόκιο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για το λαδόξυδο κερασιού
10 κεράσια ξεκουκούτσωτα
2 κουτ σούπας ξύδι μπαλσαμικό
1 κουτ σούπας καφέ ζάχαρη
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
 
Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά. Βγάζετε το κοτσάνι από την κόκκινη πιπεριά και την κόβετε σε χοντρές φέτες. Ξεφλουδίζετε τη μελιτζάνα και την κόβετε επίσης σε χοντρές φέτες. Τη βάζετε σε μια πιατέλα και την αλατίζετε καλά. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε χοντρές ροδέλες. Βγάζετε τον αφαλό από την ντομάτα και την κόβετε επίσης σε χοντρές ροδέλες. Ξεφλουδίζετε τα σκόρδα και κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.
Βγάζετε από τα μανιτάρια τις χοντρές άκρες. Τέλος κόβετε το φενόκιο σε χοντρές φέτες. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου απλωτά να μην σκεπάζει το ένα το άλλο, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και αλατίζετε πασπαλίζοντάς τα.
Ψήνετε στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου ½ ώρα. Ανοίγετε το φούρνο και γυρίζετε τα λαχανικά σας από την ανάποδη για να ροδίσουν και από την άλλη μεριά. Τα σερβίρετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με το λαδόξυδο κερασιού το οποίο ετοιμάζετε ως εξής όσο ψήνονται τα λαχανικά.
Αφαιρείτε από τα κεράσια με το ειδικό μηχανάκι τα κουκούτσια και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το μπαλσαμικό ξύδι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Τα περνάτε από ψιλό σουρωτήρι να φύγουν τα χοντράδια. Ρίχνετε το μίγμα πάλι στο καθαρό μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα κτυπάτε και με το μίγμα περιχύνετε τα ψητά λαχανικά.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού