english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Πατατοσαλάτα με χταπόδι
 
 
  Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
600 γραμ πατάτες
18 ελιές Καλαμών
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
2 κουτ σούπας κάπαρη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζ τσαγιού μαϊντανό
1 φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ σούπας ξύδι από κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Για το χταπόδι
1 χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1 φλιτζ του καφέ ξύδι
 
Ετοιμάζετε κατ’ αρχήν το χταπόδι. Γυρίζετε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρείτε τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε το ράμφος του. Το πλένετε καλά.
Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνετε το ξύδι και αφού πάρει βράση το νερό ρίχνετε μέσα το χταπόδι. Το μαγειρεύετε περίπου για ½ ώρα και μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από το νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Το κόβετε σε κομματάκια.
Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45 λεπτά. Τις αφήνετε να χλιαρέψουν, τις ξεφλουδίζετε και τους αφαιρείτε τα μαυράδια. Τις κόβετε σε κομμάτια με το χέρι.
Σε ένα μέτριο πυράντοχο σκεύος βάζετε τις κομμένες πατάτες και το βρασμένο χταποδάκι. Προσθέτετε την κάπαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψετε, το αγγουράκι τουρσί και τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το ελαιόλαδο και αλάτι. Τη χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Περιχύνετε τη σαλάτα σας.
Ανακατεύετε καλά και την μεταφέρετε σε μια ωραία σαλατιέρα. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε στο τραπέζι.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού