english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
 
 
  1 κιλό βακαλάος υγράλατος Ισλανδίας.
2 πατάτες
½ κιλό μανιτάρια χονδροκομμένα
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κίτρινες
2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
2 πράσα
3 κολοκυθάκια
7 κρεμμυδάκια κοκάρια.
12 λιαστές ντομάτες
2 κ.σ. ντοματοπελτές
Λάδι
½ ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού.
5,6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ρίγανη
Χονδρό αλάτι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα.
 
Ξαλμυρίζετε τον μπακαλιάρο σε νερό τουλάχιστον για 24 ώρες, αλλάζοντάς το νερό κάθε 4,5 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και ρίχνετε τα κομμάτια λιαστής ντομάτας. Προσθέτετε τα μανιτάρια. Κόβετε τις πιπεριές και τις ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα.
Ρίχνετε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα .Ψιλοκόβετε το λευκό μέρος του πράσου και το ρίχνετε στη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνετε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τέλος τα καρότα . Ανακατεύετε και σκεπάζετε τη κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν.
Στραγγίστε τον μπακαλιάρο με τα χέρια και βάλτε τον μέσα στη κατσαρόλα που βράζουν τα λαχανικά. Προσθέστε και το λάδι.
Σ ένα μπόλ αραιώστε τον πελτέ με μερικές κουταλιές από το ζωμό που βράζει. Ρίξτε το διαλυμένο πελτέ μέσα στη κατσαρόλα και ανακινείστε την . Προσθέτετε τη ρίγανη ,τη πάπρικα και το λεμόνι. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να μελώσει ο ζωμός.
   
Tον μπακαλιάρο μας τον μαγείρεψε ο Ηγούμενος της Μονής Τατάρνας,Δοσίθεος.Και μας το τόνισε ο μπακαλιάρος να είναι Ισλανδίας.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Ακούμια
Αλμέχας αλα Μαρινέρα(Τολέδο)
Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Αρακάς λαδερός
Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
Αχλάδια με δραγάντε (Κύθηρα)
Γιαπράκια(Καπαδοκία)
Γίγαντες τηγανητοί
Κεφτεδάκια φάβας με σάλτσα ταχινιού και αραβικές πιτούλες
Κινέζικες νούντλς με γαρίδες
Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσο)
Λωλή( Σίφνος )
Μακαρόνια με στικς κολοκυθιού, γαρίδες και ντομάτα
Μπακαλιάρος αχνιστός ,μπογλαμάς( Εκκλησιαστικό φαγητό)
Μπακαλιάρος λεμονάτος(Κάλυμνος)
Μπακαλιάρος με άσπρη σάλτσα(Λευκάδα)
Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα(Σκόπελος )
Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)
Ντομάτες ξερές σε κουρκούτι
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Πένες με αγκινάρες
Πένες με μαϊντανό και σοταρισμένες ροδέλες κολοκυθιού
Πένες με φακές , πολύχρωμες πιπεριές και μαύρες ελιές
Σκορδαλιά φάβας με ροφό(Σαντορίνη)
Σουπιές με χόρτα (Πάρος)
Σπαγγέτι al pesto
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Φασόλια Πιάζ
Ψητά λαχανικά με λαδόξυδο κερασιού