english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
600 γραμ καλοκαθαρισμένα καρότα
1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ
1 κουτ σούπας γλυκό κάρυ
1 κουτ γλυκού κύμινο
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Αλάτι
Για την κρέμα γιαουρτιού
200 γραμ σουρωτό πλήρες γιαούρτι
1 φλιτζ του καφέ κρέμα γάλακτος
1 κουτ γλυκού ελαιόλαδο
Χυμό από ½ λεμόνι
Λίγο αλάτι
 
Ετοιμάζετε την καροτόσουπα. Κόβετε τα καρότα σε μικρές ροδέλες και την πατάτα σε μικρούς κύβους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι μαζί.
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το κύμινο και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τα καρότα και την πατάτα. Σοτάρετε τα υλικά ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα από το σοτάρισμα. Κάνετε αυτή τη δουλειά για 10 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών και βράζετε τα υλικά σας καλά τουλάχιστον για ½ ώρα ανακατεύοντας που και που. Μόλις η πατάτα και τα καρότα μαλακώσουν τα αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από το μπλέντερ του μίξερ σας μέχρι να γίνουν ένας βελούδινος πολτός. Φυσικά με το ζουμί που βράσανε. Εάν θέλετε η σούπα σας να γίνει εντελώς βελούδινη περάστε τα λειωμένα υλικά από μια ψιλή σίτα.
Βάλτε τα λειωμένα καρότα σε μια κατσαρόλα, ανακατεύτε και αφήστε να πάρουν μια βράση. Προσθέστε το αλάτι και εάν η σούπα σας είναι πάρα πολύ πηκτή προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα
Ετοιμάζετε τη κρέμα γιαουρτιού. Στον αβγοδάρτη του μίξερ σας ρίχνετε το γιαούρτι και το κτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε λίγη-λίγη τη κρέμα για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το γιαούρτι, αμέσως μετά το ελαιόλαδο, αλατίζετε και τέλος βάζετε το χυμό λεμονιού. Φυλάτε τη κρέμα στο ψυγείο.
Όταν είναι η ώρα να σερβίρετε ζεσταίνετε καλά την καροτόσουπα και γεμίζετε 6 φλιτζάνια του τσαγιού.
Με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας απλώνετε σε κάθε φλιτζάνι 1-2 κουταλιές της σούπας κρέμα γιαουρτιού. Ρίχνετε λίγη τριμμένη πάπρικα στο τέλος να μοιάζει με καπουτσίνο και σερβίρετε τη σούπα στο τραπέζι. Η αντίθεση μεταξύ ζεστού και κρύου, γλυκού και ξινού δίνει την τέλεια απόλαυση.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βισυσουάζ σούπα (Vichyssoise)
Γιαουρτόσουπα
Γκασπάτσο
Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη
Κακαβιά(Αμοργός)
Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
Κολοκυθάκια σούπα
Κρεμμυδόσουπα
Κρύα χορτόσουπα με πέστο δυόσμου και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Μαγειρίτσα η κλασική
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Πατατόσουπα κρύα με φετούλες αβγοτάραχο
Πατσάς αυγολέμονο(Oλυμπος Καρπάθου)
Ρεβίθια με ρύζι
Σούπα βελουτέ από όσπρια.
Σούπα γίδα βραστή
Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
Σούπα πικάντικη με γαρίδες
Ταχινόσουπα(Θεσπρωτία)
Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο
Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Φακές Εγκλουβής
Φακές σούπα
Φακή βελουτέ με ωμό ελαιόλαδο
Φασολάδα
Φασολάδες (Kαλάβρυτα)
Φασόλια μαυρομάτικα, λουμπία(Αγ.Κατερίνα)
Χορτόσουπα
Ψαρόσουπα με σαφράν
Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
Ψαρόσουπα(Ισραήλ)