english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
 
 
  Η συνταγή έρχεται από τη Μέση Ανατολή. Έχει μέσα μια μεγάλη ποσότητα από φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου. Το ξέρω ότι σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Είναι όμως ένα ψάρι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα με κόκκινη σάλτσα στη κατσαρόλα, με εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά για 6 άτομα
6 φέτες ψάρι (από συναγρίδα , σφυρίδα, ροφό)
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
8 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
3 νεροπότηρα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
2 κουτ σούπας πελτέ
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας κίμινο
1 κουτ γλυκού τρίμμα από ξηραμένο λεμόνι (αν δεν βρείτε 1 κουτ γλυκού τρίμμα από φρέσκο λεμόνι)
αλάτι, πιπέρι
 
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αδειάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Μόλις γυαλίσουν και αποβάλουν τα υγρά τους ρίχνετε μέσα το κύμινο, μπόλικο μαυροπίπερο τριμμένο και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό. Αλατίζετε. Αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα για 10 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε τα 4 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο κόλιανδρο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 10 λεπτά.
Βάζετε μέσα τις φέτες του ψαριού και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τον υπόλοιπο φρέσκο κόλιανδρο.
Ανακατεύετε απαλά να μη σπάσουν οι φέτες ψαριού και σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα. Συνοδεύετε με άσπρο βραστό ρύζι.
   
Σημείωση. Αν δεν είστε φίλοι του κόλιανδρου αντικαταστήστε τον με ίση ποσότητα ψιλοκομμένου φρέσκου μαϊντανού. Το αποτέλεσμα θα είναι εξ’ ίσου καλό.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Βισυσουάζ σούπα (Vichyssoise)
Γιαουρτόσουπα
Γκασπάτσο
Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη
Κακαβιά(Αμοργός)
Καροτόσουπα με κύμινο και κάρυ με κρέμα γιαουρτιού
Κολοκυθάκια σούπα
Κρεμμυδόσουπα
Κρύα χορτόσουπα με πέστο δυόσμου και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Μαγειρίτσα η κλασική
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Πατατόσουπα κρύα με φετούλες αβγοτάραχο
Πατσάς αυγολέμονο(Oλυμπος Καρπάθου)
Ρεβίθια με ρύζι
Σούπα βελουτέ από όσπρια.
Σούπα γίδα βραστή
Σούπα παντζαριού αρωματισμένη με κύμινο
Σούπα πικάντικη με γαρίδες
Ταχινόσουπα(Θεσπρωτία)
Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο
Τραχανάς σούπα με ντομάτα και φέτα
Φακές Εγκλουβής
Φακές σούπα
Φακή βελουτέ με ωμό ελαιόλαδο
Φασολάδα
Φασολάδες (Kαλάβρυτα)
Φασόλια μαυρομάτικα, λουμπία(Αγ.Κατερίνα)
Χορτόσουπα
Ψαρόσουπα με σαφράν
Ψαρόσουπα με φρέσκο κόλιανδρο(Ντουμπάι)
Ψαρόσουπα(Ισραήλ)