english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Σβίγγοι ( Πάτμος )
 
 
  Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι
για τη ζύμη
2 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές βούτυρο
8 αυγά
5 κάψες βανίλιας
λάδι για τηγάνισμα
κανέλα σκόνη
 
Εκτέλεση για το σιρόπι Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και 2 ποτήρια ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν και μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Εκτέλεση για τους σβίγγους Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και το βούτυρο. Μόλις βράσει το νερό και λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε 2 νεροπότηρα αλεύρι. Και ανακατεύουμε
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνουμε το περιεχόμενό του να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε μέσα μια μια τις βανίλιες, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας διαρκώς, σπάμε μέσα ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας πρώτα να απορροφηθεί το καθένα και μετά να ρίξουμε το επόμενο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα αυγά.. Το χτύπημα των αβγών μέσα στη ζύμη γίνεται καλύτερα με μίξερ με τον γάντζο του ζυμώματος. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη (Πρέπει να είναι λεία), την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι η φριτέζα, ρίχνουμε μπόλικο λάδι κατά προτίμηση σπορέλαιο (για να γίνουν οι σβίγκοι πιο ελαφροί). Όταν ζεσταθεί, λαδώνουμε τα χέρια μας, παίρνουμε μια κουταλιά ζύμη, την πλάθουμε σε μπαλάκι, την ισιώνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας, κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε τη ζύμη στο ζεστό λάδι (προσέχουμε το λάδι να μη μας κάψει πολύ γιατί έτσι θα ανοίξουν στο τηγάνισμα).Οταν οι σβίγγοι φουσκώσουν ανέβουν στην επιφάνεια και ροδίσουν τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τοποθετούμε τους σβίγγους σε σουρωτήρι να φύγει το πολύ λάδι και στη συνέχεια βουτάμε έναν ένα στο σιρόπι να μελώσουν,
Σερβίρονται ζεστοί πασπαλισμένοι με κανέλλα.
   
ΤΙP : Για να διαπιστώσετε πότε το λάδι είναι έτοιμο ρίχνετε ένα κομματάκι ζύμης. Αυτό θα μείνει λίγα λεπτά στον πάτο ,θα φουσκώσει και θ ανέβει στην επιφάνεια ροδισμένο. Αν το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό θα κολλήσει στον πάτο. Αν πάλι είναι πολύ καυτό η ζύμη θ ανέβει σχεδόν αμέσως σχεδόν καμμένη.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Aβγούλες(Kάρπαθος)
Βενιζελικά(Λήμνος)Φοντάν σοκολάτας
Γαλακτομπούρεκο
Γαλατόπιτα
Ζελέ δίχρωμο με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, σάλτσα από ωμά βερίκοκα
Ισλί (Aργολίδα)
Καζάν ντε μπί( Σμύρνη,Αιβαλί )
Καλτσούνια Ανδριώτικα
Κανελάδα (Κώς)
Κανταϊφένιες φωλιές με τραγανά καρύδια, παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας
Κανταΐφι γεμισμένο με δαμάσκηνα και καρύδια με σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Καραμέλλες με άρωμα τριαντάφυλλου(Γλυκειά ζωή)
Καραμέλλες με άρωμα φραμπουάζ(Γλυκειά ζωή)
Καρύδι γλυκό (Αγραφα)
Καρυδόπαστα δίχρωμη(Aμφισα )
Κατημέρια Ανεβατά ( Σάμος)
Κέικ με κανέλα και μήλο
Κομπόστα ζεστή ξηρών φρούτων με κρέμα πορτοκάλι
Κουγκουλούαρι(Σαλαμίνα)
Κουμκουάτ γλυκό κουταλιού
Κρέμ μπρυλέ
Κρέμα ανθότυρου αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, με φράουλες
Κρέμα δαμάσκηνου με μπισκότα, σαντιγί και καβουρδισμένα καρύδια
Κρέμα Καταλάνα
Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κρέμα πεπόνι με μπισκότα στο ρούμι
Κρέπες γεμιστές με μελωμένο τυρί και σάλτσα βατόμουρο
Λαδόπιτα (Λευκάδα)
Λεμονάδα σπιτική
Λέρικα πουγκιά(Λέρος)
Λιμοντσέλο ( limonzello).
Λυχναράκια(Xανιά)
Μαγειριά(Κως)
Μανταρίνι γλυκό
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Μελαλευριά
Μελιτίνια
Μελόπιτα(Σίφνος)
Μήλα γεμιστά με δαμάσκηνα και σάλτσα λευκού κρασιού
Μήλα κομπόστα με ελαφρύ σιρόπι και ταχινένιο χαλβά
Μηλόπιτα (Nτουμπάι)
Μους γιαουρτιού με κομπόστα φράουλας
Μουσταλευριά
Μουχαλεμπία(Συρία)
Μπακλαβάς Αρμένικος της Αζνίφ Ναζαριάν
Μπακλαβάς Καρπάθικος
Μπακλαβάς Κύμης
Μπακλαβάς νηστίσιμος( Eύβοια)
Μπεζέδες
Μπουγάτσα νηστίσιμη(Καλάβρυτα)
Μυζηθρόπιτες ( Κάρπαθος )
Ντοματάκι γλυκό Κώτικο
Ξεροτήγανα (Λέρος )
Ομ Αλί (Αλεξάνδρεια)
Παγωτό γιαούρτι με άρωμα φράουλας και λεμονάτη σάλτσα
Παγωτό με μαριναρισμένες φράουλες με κανέλα και Grand Marnier
Παγωτό σικάγο
Πανακότα με γεύση φράουλας και σος κερασιού
Πανακότα χιώτικη
Παντεσπάνι(Λευκάδα)
Πασταφλώρα με βερίκοκα και παγωτό βανίλια
Παστοκύδωνο(Κύμη)
Πατσαβουρόπιτα(Σούλι)
Παύλοβα με φράουλες
Παύλοβα(Γλυκειά ζωή)
Πεπονάκια σερβιρισμένα με παγωτό και μεθυσμένη σάλτσα
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
Ραβανί Βεροίας
Ραβανί με ρύζι(Γαλαξίδι)
Ραφιόλια( Μονεμβασιά)
Ροδάκινα σοτέ με αμαρέτο και αρωματικό γιαούρτι
Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)
Σαμουσάδες( Σπάρτη)
Σβίγγοι ( Πάτμος )
Σοκολατόπιτα
Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σου γεμιστά με μους σοκολάτας γάλακτος
Σούπα φράουλας με παγωτό βανίλιας και νιφάδες δημητριακών
Σουφλέ σοκολάτας
Στρούντελ με δαμάσκηνα
Σύκα κομπόστα με παγωτό αρωματισμένο με κανέλα
Τάρτα με μήλα και σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεροπτάρια(Σκύρος)
Τηγανίτες Κούλουρης(Σαλαμίνα)
Τιραμισού η κλασική
Τούρτα για βαπορίσιες επετείους
Τριανταφυλλένια μπισκότα(Καμπανία)
Τσιζ κέικ με σάλτσα σοκολάτας
Τσουρέκι
Τσουρέκι αλμυρό
Τυρογλυκό με σιροπιασμένα βερίκοκα
Φιρίκι γλυκό
Φλογέρες με λουκούμι(Θεσπρωτία)
Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκάλι
Χαιμαλιά ( Σκιάθος )
Χαλβά σιμιγδαλένιο
Χαλβάς κουταλιού(Καλάβρυτα)
Χαλβάς Πολίτικος αρωματισμένος με τεντούρα και κρέμα
Χαλβάς πολίτικος με γάλα και σάλτσα πορτοκάλι
Χασλαμάς(Σαμοθράκη)
Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και μέλι(Κρήτη)