english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ψάρι αθηναϊκή μαγιονέζα
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
1 ψάρι για βραστό γύρω στο 1 ½ κιλό (συναγρίδα, σφυρίδα, ροφός)
3 καλά καθαρισμένα καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
4 κλαράκια σέλινο
400 γραμ καθαρισμένες πατάτες
4 κουτ σούπας ψιλή κάπαρη
4 κουτ σούπας αγγουράκι τουρσί
ψιλοκομμένο για τη μαγιονέζα
2 κρόκοι αβγών
1 κουτ σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
ηλιέλαιο όσο τραβήξει
αλάτι
λευκό τριμμένο πιπέρι
 
Ας ξεκινήσουμε από την παρασκευή της μαγιονέζας. Στο μπλέντερ ρίχνετε τους κρόκους, τη μουστάρδα σε σκόνη, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού.
Κτυπάτε για λίγο και προσθέτετε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή και νόστιμη μαγιονέζα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ ρίχνετε λίγο λευκό πιπέρι λεπτοτριμμένο, ανακατεύετε και τη φυλάτε στο ψυγείο.
Φυσικά το ψάρι το έχετε καθαρισμένο γιατί στις μέρες μας όλοι οι ψαράδες τα καθαρίζουν καλά τα ψάρια. Το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό, το στεγνώνετε και το αλατίζετε καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2 ½ λίτρα νερό και ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες πατάτες. Αφήνετε να πάρει βράση και σε 10 λεπτά περίπου ρίχνετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κλαράκια του σέλινου. Μαγειρεύετε περίπου για ½ ώρα και μέχρι οι πατάτες να γίνουν τρυφερές, βάζετε το ψάρι μέσα ολόκληρο ή κομμένο στη μέση και μαγειρεύετε ακόμα για 10-15 λεπτά. Να θυμάστε ότι το ψάρι βράζει πολύ εύκολα και δεν πρέπει να παραβράσει.
Μόλις όλα τα υλικά γίνουν τρυφερά με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βγάζετε κατ’ αρχήν το ψάρι και το ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζετε τις πατατούλες και τα καρότα. Πετάτε το κρεμμύδι και το σέλινο.
Σουρώστε το ζωμό και φυλάξτε το να κάνετε αργότερα μια καλή ψαρόσουπα. Αφήστε τα υλικά να κρυώσουν καλά.
Αφαιρέστε το κεφάλι και την ουρά από το ψάρι και φυλάξτε τα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση της πιατέλας. Ξεκοκαλίστε το ψάρι με υπομονή και κουράγιο αφαιρώντας όλα του τα αγκαθάκια. Μαζέψτε τα ψαχνά σε μια μεγάλη λεκάνη.
Κόφτε τις πατατούλες και τα καρότα σε μικρά -μικρά κομματάκια. Ρίξτε τα μέσα στα ψαχνά του ψαριού. Ξεπλύνετε με φρέσκο νεράκι τη κάπαρη, στίψετε τη και ρίξτε τη στα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με 2 κουτάλια καλά.
Ρίξτε μέσα 1 φλιτζ τσαγιού μαγιονέζα. Ανακατεύετε καλά προσέχοντας το μείγμα να είναι αρκετά σφικτό. Αν παραείναι ρίξτε ακόμα λίγη μαγιονέζα.
Σε μια οβάλ μεγάλη πιατέλα στήστε το ψάρι σας. Στη μια μεριά βάλτε το κεφάλι και στην απέναντι την ουρά, αδειάστε το μείγμα ανάμεσα από το κεφάλι και την ουρά και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού δώστε του το σχήμα ενός μεγάλου ψαριού. Καλύψτε το ψάρι με την υπόλοιπη μαγιονέζα να σκεπαστεί καλά. Διακοσμείστε με φετούλες από βραστά αβγά, κάπαρη και ροδέλες καρότου. Φυλάξτε το ψάρι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Σερβίρετέ το στο τραπέζι την τελευταία στιγμή.
   
Όταν το μείγμα ψαριού και λαχανικών είναι έτοιμο μέσα στη λεκάνη ρίξτε το χυμό από ½ λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πριν ρίξετε τη μαγιονέζα. Μπορείτε επίσης να ρίξετε 150 γραμ ψιλοκομμένες γαρίδες, θα δώσουν πολύ καλή γεύση.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αγκινάρες Ιερουσαλήμ με κοτόπουλο
Αγκινάρες Ιρίων με πουρέ γλυκοπατάτας
Αγριογούρουνο μαριναρισμένο στο φούρνο
Αγριογούρουνο με κυδώνια (Φενεός)
Αρνάκι γεμιστό (Kάρπαθος)
Αρνάκι με μάραθα
Αρνάκι με ραταφία(Καμπανία)
Αρνάκι με φρίκε
Αρνάκι στη γάστρα σε μπουκιές με μανιτάρια, ντοματίνια, δενδρολίβανο, σκόρδο
Αρνάκι φάτα με μόζα(Κάιρο)
Αρνάκι φρικασέ
Αρνίσιο κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού
Βοδινή ουρά με μπάμιες και ρύζι(Κάιρο)
Βραστό κρέας(Παρίσι)
Γαμοπίλαφο Ικαριώτικο
Γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα
Γίδα κοκκινιστή(Αγραφα)
Γίδα με αγκινάρες( Σκόπελος )
Γιουβαρλάκια
Γιουβέτσι με μοσχοφίλερο (το Αρκαδικό γιουβέτσι)
Γλώσσα τηγανιτή με σπανάκι και άγριο ρύζι
Γουρουνάκι φρικασέ με αγκαθάκι(Κάρυστος)
Καρμπονάρα η γνήσια
Κατσικάκι γεμιστό (Σαμοθράκη)
Κατσικάκι γεμιστό.( Σάμος )
Κατσικάκι γιουβέτσι(Κάρυστος)
Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες(Κύμη)
Κεμπάπ
Κερκυραϊκή παστιτσάδα
Κεφτεδάκια με σάλτσα
Κιμάς Σακσούκα( Λούξορ )
Κλέφτικο(Ορεινή Κορινθία)
Κοθίδο Μαδριλένιο(Cocιdo Madrileno)
Κόκορας κοκκινιστός με φλομάρια(Σαμοθράκη)
Κόκορας με κουρκουμπίνες(Kάρυστος)
Κόκορας παστιτσάδα (Κέρκυρα)
Κολοκυθάκια γεμιστά στη κατσαρόλα
Κότα Μπαρδουνιώτικη
Κοτοπουλάκια στο ταζίν(Ισραήλ)
Κοτόπουλο γεμιστό με δαμάσκηνα και αβγολέμονο
Κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, ξανθές και μαύρες σταφίδες με σάλτσα από πετιμέζι και γλυκό κρασί
Κοτόπουλο κατσαρόλας με φέτα και λεμόνι γαρνιρισμένο με χειροποίητο πουρέ
Κοτόπουλο με κεράσια συνοδεύεται από ρύζι μπασμάτι μαγειρεμένο με κουρκουμά
Κοτόπουλο με μανιτάρια και σάλτσα ροζέ
Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο μπιριάνι(Ντουμπάι)
Κοτόπουλο στη τσερέπα(Λευκάδα)
Κοτόπουλο στήθος γεμιστό με ζαμπόν και φιστίκια Αιγίνης
Κοτόπουλο τηγανιτό με κάσιους
Κοτόπουλο τσερκεσία( Λούξορ )
Κοτόπουλο τυλιγμένο με μπέικον
Κοτόπουλο φιλέτο με μανιτάρια (Καμπανία)
Κοτόπουλο φιλέτο τυλιγμένο με μπέικον και λαδολέμονο σερβιρισμένο με καροτάκια Μαροκινά
Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες
Κουνέλι με παπαρδέλες
Κουνέλι δενδρολίβανο, ξίδι και σκόρδο
Κουνέλι σαλμί(Kύμη)
Κρέας γαλλικό στιφάδο (Λίγηρ)
Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι (Mυτιλήνη)
Κροθόπιτα(Σούλι)
Λαβράκι σε κρούστα ψωμιού(Παρίσι)
Λαχανοντολμάδες
Λαχανοπαστίτσιο(Κώς)
Λουκάνικο Καταλάνικο με λάχανο(Βαρκελώνη)
Μακαρονάδα δίχρωμη
Μακεδονική τηγανιά
Μαντί(Σαμοθράκη)
Ματσμπούς(ΝΤΟΥΜΠΑΙ)
Μελιτζάνες μπουμπούκια με μοσχάρι
Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ
Μοσχαράκι βραστό.
Μοσχαράκι με φρέσκα φασολάκια
Μοσχάρι γιαχνί με λάπατα
Μοσχάρι με αποφλοιωμένο στάρι(Ντουμπάι)
Μοσχαρίσια πλάτη με μανιτάρια(Ισραήλ)
Μοσχαρίσιο κρέας βραστό με κάπαρη και τουρσί(Λίγηρ)
Μοσχαρίσιο νουά μαριναρισμένο στη μπύρα
Μουσακάς ο κλασικός
Μπακαλιάρο φιλέτο αλά πολίτα με αγκινάρες και καρότα
Μπιφτέκια σερβιρισμένα με πράσα( Σάμος )
Μπομπόλια στιφάδο(Μονεμβασιά )
Μποξαδάκι ( Σάμος)
Μπούλια(Πολυσπόρι) Φενεός
Μπουμπάρι(Βόλος)
Ορτύκια με μήλα και μπανάνες(Παρίσι)
Παντσέτα βρασμένη στο λίπος της(Λίγηρ)
Πάπια πορτοκάλι
Παστίτσιο
Παστίτσιο Βενετσιάνικο(Κύθηρα)
Πατατάτο(Aμοργός )
Πατσαδάκι Μανδριλένιο
Πένες με σάλτσα από λιαστή ντομάτα, φρέσκια ντομάτα και κεφτεδάκια
Περιστέρια γεμιστά
Πιλάφι με ντομάτα και γαρίδες
Ρεβίθια κοκκινιστά με κουνουπίδι
Ρεβυθάδα Σίφνου
Ριζότο με βατραχοπόδαρα και σαλιγκάρια.
Ρολό σφολιάτας με μανιτάρια και ψαρονέφρι
Σαλάτα με αγκινάρες
Σίς μπάρακ(Τορτελίνι)Βηρυττός
Σκαλοπίνια με σάλτσα πορτοκάλι (Εσκαλοπίνες α λα ναράνχα)
Σολομός με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Σουφλέ με τέσσερα τυριά
Σοφιγάδο(Λευκάδα)
Σοφρίτο (Κέρκυρα)
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια και σαφράν και σαγανάκι φορμαέλας
Σπαγγέτο με σαφράν και σοταρισμένα κολοκυθάκια
Σπεντζοφάι Πηλιορείτικο
Σπλήνα γεμιστή( Λέρος )
Συκωτάκια Κωνσταντινουπολίτικα με σουμάκι και ντομάτα
Συκωτάκια Κωνσταντινουπολίτικα με σουμάκι και ντομάτα
Ταλιατέλες με μοσχάρι στην κατσαρόλα
Φάβα με σουπιές και καραμελωμένα πατζάρια(Σαντορίνη)
Φαγκρί στη λαδόκολλα
Φασολάκια λαδερά
Φασουλονταβάς Πρεσπών
Φιλετάκια με μουστάρδα και κρέμα(Λίγηρ)
Φιλέτο WELLINGTON
Φιλέτο με γεμιστές πατάτες
Φιλέτο σολομού με ψητά μανιτάρια και πουρέ καρότου
Φύλλα Καλύμνικα
Χοιρινή παντσέτα με θυμάρι, ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και πουρέ ρεβιθιού με ταχίνι
Χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μπύρα με βραστές πατάτες, λαχανικά και πλιγούρι
Χοιρινό με κόκκινο κάρυ.
Χοιρινό με πλιγούρι. Ατσούναρος(Κώς)
Χοιρινό με πρασοσέλινο(Ναύπλιο)
Χοιρινό μπούτι με μουστάρδα
Χοιρινό μπριζολίκι με κόκκινο κρασί και πετιμέζι
Χοιρινό πρασοσέλινο από τη Ζίτσα
Χοιρινό σουβλάκι με πουρέ αβοκάντο και ρύζι αρωματισμένο με τζίντζερ
Χοιρινό φιλέτο και πουγκί από αμπελόφυλλο
Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι
Χοιρινό ψητό σε cocotte με αμπελόφυλλα
Χυλοπίτες με φέτα , ρίγανη και φρέσκια ντομάτα
Ψάρι αθηναϊκή μαγιονέζα
Ψάρι με τσουκνίδες(Ναύπλιο)
Ψάρι του Αγίου Πέτρου
Ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα, κρεμμύδι και σάλτσα πέστο
Ψαρονέφρι με μούστο και 4 πιπέρια
Ψαρονέφρι με σάλτσα από κρασί Σάμου( Σάμος )
Ψαρονέφρι με χυμό σταφυλιού, μουστάρδα και δενδρολίβανο
Ψαρονέφρι σε ζύμη φάβας(Σαντορίνη)
Ψαρονέφρι ψητό με μπέικον με σάλτσα μουστάρδας
Ψητές πράσινες πιπεριές γεμισμένες με αρωματικό Κατίκι Δομοκού