|
Κόβετε το κοτσανάκι από τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάτε . Τα αφήνετε σ ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν.
|
|
Κόβετε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου και του χοιρινού κρέατος ψιλά ψιλά και τα ρίχνετε σε ένα μπόλ .
Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το βούτυρο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πλένετε το ρύζι, το ρίχνετε στη γέμιση και ζυμώνετε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.Ρίχνετε στο τέλος το κρεμμύδι και λίγο χυμό λεμόνι και ανακατεύετε.
|
|
Βάζετε στον πάτο μιας κατσαρόλας, μερικά αμπελόφυλλα, και αν έχετε κληματσίδες από πάνω τοποθετείτε μία στρώση με κόκαλα από το κρέας.
|
|
Βάζετε μία κουταλιά γέμισης σ’ ένα από τα φύλλα, τα διπλώνετε και αρχίζετε να τα στοιβάζετε στην κατσαρόλα αρχίζοντας ανάμεσα από τα κόκαλα. Στα μισά της κατσαρόλας, βάζετε μια στρώση από ντομάτες κομμένες σε ροδέλες και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα ντολμαδάκια. Στο τέλος βάζετε άλλη μια στρώση από φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, προσθέτετε ένα ποτήρι ελαιόλαδο, λίγο βούτυρο και αλάτι. |
|
Σκεπάζετε με ένα πιάτο, ρίχνετε νερό και σκεπάζετε την κατσαρόλα να μαγειρευτούν τα φύλλα, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά.
|
|
Ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε το χυμό από τα λεμόνια, το ασπράδι από τα αυγά και χτυπάτε. Προσθέτετε 1 ποτηράκι ζωμό από τα ντολμαδάκια, τους κρόκους από τα αυγά χτυπώντας συνέχεια το μείγμα. |
|
Ρίχνετε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακινείτε τη κατσαρόλα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.
|
|
|
|
Η συνταγή παρουσιάστηκε στο επεισόδιο
Μπουκιά & Συχώριο στη Κάλυμνο |
|
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |