english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
 
 
  ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο μέτριο όχι πού σφικτό
500 γραμ μπακαλιάρο υγράλατος
½ κιλό ρύζι
1 1/2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 αβγά
1 ματσάκι μαιντανό
11/2 κ. σ. κύμινο
Πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμός 2 λεμονιών
αλάτι
 
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε κατσαρολάκι, βάζουμε νερό να βράσει, ενώ κόβουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στη μέση. Μόλις βράσει το νερό, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ρύζι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 ½ κουτάλι της σούπας κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, 2 αυγά, ψιλοκομμένο μαϊντανό,τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Παίρνουμε ένα ένα φύλλο από το λάχανο το ανοίγουμε το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού με τη γέμιση και διπλώνουμε σφικτά.. Επαναλαμβάνουμε με όσα επιθυμούμε. Βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετούμε κυκλικά ένα ένα τα ντολμαδάκια, στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε ίσα ίσα με νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό από 2 λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα Αναδεύοντας, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί μέσα στο οποίο έχουν βράσει οι ντολμάδες. Συνεχίζουμε το χτύπημα και αδειάζουμε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα που είναι οι έτοιμοι πια ντολμάδες. Αναταράσσουμε να απλωθεί παντού, αφήνουμε για λίγο να ησυχάσουν και σερβίρουμε.
   
Χωρίς το αβγολέμονο είναι ενα ενδιαφέρον νηστίσιμο πιάτο
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα