english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
 
 
  Ο Άμπι Νταμπίκα ήταν Ινδός. Ένας αληθινός τζέντλεμαν. Με το σαρίκι του, το περιποιημένο γενάκι του, το λάγνο βλέμμα του και την εγγλέζικη προφορά του. Τον είχαμε καμαρότο στο Whitespirit, ένα τάνκερ 120.000 μτ. Ποτέ δεν έτρωγε το φαί των υπολοίπων. Έπαιρνε λίγα πραγματάκια από την κουζίνα και μαγείρευε μόνος του στην καμπινούλα του, ανακατεύοντας τα υλικά με αρωματικές σκόνες και βότανα από την πατρίδα του. Όταν του ζητήσαμε να μας μαγειρέψει δεν αρνήθηκε, απλώς ρώτησε πότε. Ήταν υπέροχο το φαγητό του, φινετσάτο, ανεκτό στο κάψιμο και πολύ γευστικό. Είχε συνδυάσει τρεις διαφορετικές γεύσεις μαζί, ψάρι, πορτοκάλι, κάρυ.
Υλικά για 6 άτομα
6 φιλέτα φρέσκο τόνου 150 γραμμάρια το ένα
3-4 κουταλιές της σούπας σογιέλαιο
Χυμό από 4 μοσχολέμονα (lime)
3 κουταλιές κάρυ μέτριου καψίματος
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή φρέσκια κρέμα γάλακτος (αν θέλετε την παραλείπετε)
½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού cherry extra dry
3 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα βαθιά και κομμένα σε καρέ
 
Σ’ ένα βαθύ σκεύος σοτάρετε τα κρεμμύδια τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Τα βγάζετε και τα κρατάτε ζεστά.
Εν τω μεταξύ έχετε μαρινάρει τα φιλέτα του τόνου στο χυμό των μοσχολέμονων για 1 ώρα. Το αλατίζετε και τα σοτάρετε στο ίδιο λάδι που κάνατε τα λαχανικά. Όταν τα δείτε να μισοψηθούν ρίχνετε πάλι τα λαχανικά και σβήνετε με το cherry. Ρίχνετε το κάρυ και κουνάτε την κατσαρόλα να πάει παντού. Τέλος προσθέτετε την κρέμα.
Σε κάθε πιάτο σερβίρετε λίγο καρέ πορτοκαλιού, ένα φιλέτο και σάλτσα από το τηγάνι πάνω στο ψάρι και τα πορτοκάλια. Ένα χιονάτο ρύζι δεν θα του πήγαινε καθόλου άσχημα.
   
Aπο το βιβλίο "MAΓΕΙΡΑΣ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ"
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα