english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
6 φιλέτα σολομού γύρω στα 200 γραμ το ένα
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο για το μαρινάρισμα του σολομού
3 κουτ λεμόνι για το μαρινάρισμα του σολομού
1 κουτ σούπας γλυκιά πάπρικα για το σολομό
200 γραμ σουσάμι για το σολομό
600 γραμ αρακά κατεψυγμένο
2 κουτ σούπας βούτυρο
1 κρασοπότηρο γάλα
2 κουτ σούπας φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
 
Μαρινάρετε τον σολομό. Σε ένα μπολ βάζετε τα φιλέτα του σολομού τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Τα πασπαλίζετε με την πάπρικα και τα αλατίζετε ελαφρά. Τα αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 1 ώρα.
Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 5-10 λεπτά. Τον σουρώνετε. Τον βάζετε λίγο στο μπλέντερ μέχρι να τον κάνετε έναν ομοιογενή πουρέ. Τον περνάτε από τη σήτα να φύγουν τα χοντράδια και τον βάζετε σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λειώσει και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Ρίχνετε μέσα τον πουρέ. Ανακατεύετε καλά.
Εάν σας είναι πολύ πηκτός ρίξτε σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να γίνει ένας απαλός πράσινος πουρές. Τον αλατίζετε εάν χρειάζεται, τον πιπερώνετε και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κομματάκια βασιλικού. Ανακατεύετε και τον διατηρείτε ζεστό.
Ψήνετε τον σολομό. Σε ένα πιάτο αδειάζετε το σουσάμι και πανάρετε με αυτό τα 6 φιλέτα του σολομού. Τα βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να κάνουν μια χρυσή κρούστα. Τα βγάζετε και σε κάθε πιάτο βάζετε μερικές κουταλιές από τον πουρέ αρακά και δίπλα το φιλέτο του σολομού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα