english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό σφυρίδα φιλεταρισμένη
600 γραμ. γαρίδες
600 γραμ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
Βούτυρο
Λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. κανέλα
4 φύλλα δάφνης
½ λίτρο ζωμό
Σκόρδο
Φιστίκι αράπικο
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα
 
Σε μία κατσαρόλα με ανοξείδωτα χεράκια, ψιλοκόβετε μισό κρεμμύδι, προσθέτετε 1 κ.σ. βούτυρο, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι και το ρύζι στεγνό . Ανακατεύετε και ρίχνετε αλάτι, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα, μαύρο πιπέρι και 2 φύλλα δάφνης.
Προσθέτετε 3 φλιτζάνια ζωμό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με λαδόκολλα βάζετε το καπάκι και τη βάζετε στο φούρνο. Αφήνετε να ψηθεί μέχρι να πιεί τα υγρά του. Το βγάζετε και το φυλάτε ζεστό.
Ρίχνετε σε ένα τηγάνι 3-4 κουταλιές ζωμό, το άλλο μισό κρεμμύδι, 2 φύλλα δάφνης, λίγο λεμόνι και τα φιλέτα ψαριού (σφυρίδα). Προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και προς το τέλος, προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Μόλις σοταριστούν τα φιλέτα, τα αποσύρετε από το τηγάνι
Βράζετε τις γαρίδες για 2 λεπτά . Αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζετε, βγάζετε το εντεράκι από τη ράχη τους και τις ξεπλένετε με ζεστό νερό.
Σε άλλο τηγάνι, βάζετε 2 κ.σ βούτυρο, μια κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτετε τις γαρίδες, και τις σωτάρετε.
Σε φόρμα αλουμινίου, βάζετε στον πάτο τις γαρίδες σε διάταξη, από πάνω φιλέτα ψαριού, λίγο φιστίκι αράπικο καβουρδισμένο σε λάδι, αμύγδαλα, από πάνω μία στρώση ρύζι, στη συνέχεια τα φιλέτα ψαριού, και άλλη μια στρώση ρύζι. Πιέζετε καλά και αναποδογυρίζετε το περιεχόμενο σε πιάτο. Γαρνίρετε με καβουρντισμένα αμύγδαλα.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα