english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
 
 
  1 γλώσσα γύρω στα 1,2 κιλά
Για το ζωμό:
1κ.σ τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
3 μικρά ξερά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 φρέσκο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 – 3 μανιτάρια
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος
3 κλαράκια λεμονόχορτου (λέμον γκράς)
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
λίγο βασιλικό
μισό μοσχολέμονο κομμένο σε φέτες
μισή κουταλιά καυτερή πιπεριά χωρίς τα σποράκια
για τη γέμιση:
1 φλυτζ τσαγιού καβουρόψιχα
λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη και χωρίς τα σπόρια
50 γραμ μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
μισό ποτηράκι του λικέρ ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο βασιλικό
άσπρο πιπέρι
για τη γαρνιτούρα:
2 κ.σ ελαιόλαδο
λίγα όστρακα (κυδώνια)
1 φλυτζ καφέ μανιτάρια -κλωστές
1 φλυτζ καφέ μπαμπού
Καρδιά φοίνικα
1 κ.σ πιπερόριζα (τζίντζερ)
1 κ. σ αυγοτάραχο δουλεμένο με βούτυρο
1 φλυτζ, ροδέλες από βρασμένη ρέβα
πιπέρι
κομματάκια από αρωματικά φύλλα( μάραθο,μαύρο βασιλικό,άνηθο,μαιντανό)
1 ποτήρι λικέρ λευκό κρασί
 
Καθαρίζετε τα φιλέτα γλώσσας από το δέρμα τραβώντας με το χέρι ,το ανοίγετε στη μέση και στη συνέχεια την κόβετε σε τέσσερα φιλέτα δύο από κάθε πλευρά.. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.
Ετοιμάζετε τη γέμιση Ξεπλένετε τα μανιτάρια και με ένα πατατοκόφτη κόβετε φλούδες.
Σ’ένα μπολ ανακατεύετε καλά την καβουρόψιχα, την ψημένη ντομάτα, τις φλούδες μανιταριών, το ξύσμα λεμονιού, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το άσπρο πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Βάζετε τη γέμιση πάνω στα δυο φιλέτα, την πιέζετε καλά με ένα κουτάλι και σκεπάζετε με τα άλλα δυο φιλέτα. Τα τυλίγετε καλά με διαφανή μεμβράνη για να τους δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε, τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και αφήνετε να μαγειρευτούν.
Ετοιμάζετε το ζωμό Ρίχνετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά (τη ρίζα τζίντζερ, τα ξερά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα, τη ρίζα πράσο κομμένο σε ροδέλες, το καρότο, λίγο βασιλικό ψιλοκομμένα, τα 3 λεμονόχορτα ψιλοκομμένα, τη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και το χυμό από μισό μοσχολέμονο) σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και αφήνετε να βράσουν σιγά σιγά χωρίς το νερό να κοχλάσει , για 40 λεπτά περίπου.
Περνάτε τα υλικά από το μύλο των λαχανικών και ρίχνετε τον πουρέ πάλι στη κατσαρόλα και ανακατεύετε με τον ζωμό μέχρι να γίνει ένα ρευστός ζωμός.
Ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα Σ΄ ένα κατσαρολάκι ρίχνετε λίγο λάδι και αφήνετε να ζεσταθεί. Ρίχνετε όλα τα υλικά (κυδώνια, μανιτάρια λεπτά, μπαμπού, τη ρίζα φοίνικα, τη πιπερόριζα, τη ρέβα,, το αβγοτάραχο με βούτυρο, λευκό κρασί και λίγο πιπέρι). Τα ανακατεύετε καλά. Μόλις εξατμιστεί το κρασί τα αφήνετε να σοταριστούν και να γυαλίσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγα αρωματικά φύλλα.
Βγάζετε την έτοιμη γλώσσα από τη κατσαρόλα, τη ξετυλίγετε από τη διάφανη μεμβράνη και κόβετε το ρολό σε φέτες.
Σερβίρετε βάζοντας σε κάθε πιάτο πρώτα τη γαρνιτούρα, από πάνω τη γλώσσα και από πάνω άλλη λίγη γαρνιτούρα. Περιχύνετε με λίγο ζωμό, λίγο λάδι και χοντρό αλάτι.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα