|
 |
|
30 φύλλα λαχανίδας
500 γραμ μπακαλιάρο υγράλατος
½ κιλό ρύζι
11/2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 αβγά
1 ματσάκι μαιντανό
11/2 κ. σ. κύμινο
Πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμός 2 λεμονιών
αλάτι
|
|
 |
|
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε τα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν . Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
|
|
Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζετε νερό να βράσει, ενώ κόβετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στη μέση. Μόλις βράσει το νερό, βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά.
Κατεβάζετε τον μπακαλιάρο από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα.
|
|
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ρύζι, 1 πρέζα πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, τα 2 αυγά, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ζυμώνετε καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
|
|
Παίρνετε ένα ένα φύλλο από το λάχανο το ανοίγετε το γεμίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού με τη γέμιση και διπλώνετε σφικτά.. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Βάζετε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τα τοποθετείτε κυκλικά και στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζετε ίσα ίσα με νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
|
|
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε σταδιακά το χυμό από 2 λεμόνια συνεχίζοντας το χτύπημα
Αναδεύοντας, προσθέτετε λίγο από το ζωμό μέσα στο οποίο έχουν βράσει οι ντολμάδες. Συνεχίζετε το χτύπημα και αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα που είναι οι έτοιμοι πια ντολμάδες.
Αναταράσσετε να απλωθεί παντού, αφήνετε για λίγο να ησυχάσουν και σερβίρετε.
|
|
|
|
|
|
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|