english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
 
 
  30 φύλλα λαχανίδας
500 γραμ μπακαλιάρο υγράλατος
½ κιλό ρύζι
11/2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 αβγά
1 ματσάκι μαιντανό
11/2 κ. σ. κύμινο
Πιπέρι

Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμός 2 λεμονιών
αλάτι
 
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε τα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν . Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζετε νερό να βράσει, ενώ κόβετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στη μέση. Μόλις βράσει το νερό, βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε τον μπακαλιάρο από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ρύζι, 1 πρέζα πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, τα 2 αυγά, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ζυμώνετε καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Παίρνετε ένα ένα φύλλο από το λάχανο το ανοίγετε το γεμίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού με τη γέμιση και διπλώνετε σφικτά.. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Βάζετε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τα τοποθετείτε κυκλικά και στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζετε ίσα ίσα με νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε σταδιακά το χυμό από 2 λεμόνια συνεχίζοντας το χτύπημα Αναδεύοντας, προσθέτετε λίγο από το ζωμό μέσα στο οποίο έχουν βράσει οι ντολμάδες. Συνεχίζετε το χτύπημα και αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα που είναι οι έτοιμοι πια ντολμάδες. Αναταράσσετε να απλωθεί παντού, αφήνετε για λίγο να ησυχάσουν και σερβίρετε.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα