english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
 
 
  Για 6 άτομα
1κιλό καραβίδες
1/2 κιλό σέσκουλα
1 ματσάκι λάπαθα
1ματσάκι παπαρούνες χονδροκομμένες
1 ματσάκι καυκαλήθρες χονδροκομμένες
1 ματσάκι μάραθα
2 μέτρια πράσα η 1 μεγάλο
2,3 φυλλαράκια δυόσμο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζ.τσαγιού χυμό ντομάτας
1 ποτήρι λάδι
 
Κόβετε τα κρεμμυδάκια σε μεγάλες ροδέλες (και το πράσινο μέρος τους) και τα τσιγαρίζετε μέσα σε μία κατσαρόλα με ένα ποτήρι λάδι.
Κόβετε σε ροδέλες τα πράσα και τα σοτάρετε επίσης στη κατσαρόλα. Μόλις γυαλίσουν κόβετε και προσθέτετε ένα ματσάκι μάραθα ανακατεύετε και προσθέτετε τα λάπαθα και τις παπαρούνες και τα φέρνετε μια βόλτα με τη κουτάλα.
Συνεχίζετε χοδροκόβοντας τα λάπαθα και τα σέσκουλα μέσα στη κατσαρόλα. Τέλος ρίχνετε αφού έχετε χονδροκόψει το δυόσμο. Αλατίζετε ,πιπερώνετε και ρίχνετε το χυμό ντομάτας ένα φλιτζάνι νερό.
Αφήνετε να πάρει μία βράση, και προσθέτετε τις καραβίδες. Aνακινείτε τη κατσαρόλα τη σκεπάζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.
   
Σημείωση: Η εκτέλεση της συνταγής είναι παραδοσιακή. Είναι προτιμότερο να έχετε χονδροκόψει όλα τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα. Το φαγητό γίνεται και με σουπιές. Η συνταγή παρουσιάσθηκε στο επεισόδιο της "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" στη Σκιάθο στο σπίτι της καπετάνισσας κ. Διολέττα.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα