english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
 
 
  1 μεγάλο καλαμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
1 ντομάτα για το ντεκόρ
Υλικά για το πέστο 100 γραμ .μυζήθρα
1 σκελίδα σκόρδο
4 φύλλα δυόσμου
50 γραμ .καβουρδισμένα αμύγδαλα
6,7 αμπελόφυλλα
2 κ.σ.λάδι
Νερό
 
Εκτέλεση για το πέστο Ρίχνετε στο μπλέντερ τα φυλλαράκια δυόσμου, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αμπελόφυλλα, τη μυζήθρα, λίγο νερό και τα χτυπάτε. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να πάρει την υφή του πέστο
Εκτέλεση για το καλαμάρι Πλένετε και καθαρίζετε το καλαμάρι, και το κόβετε. Ξεκολλάτε το φτερό του, το χωρίζετε στη μέση και με ένα μαχαίρι το κόβετε σε λεπτές φέτες. Κρατάτε τα πλοκάμια ακέραια για το ντεκόρ. Παίρνετε μερικά από τα αμπελόφυλλα (τα μεγάλα φύλλα) και τα κόβετε σε λωρίδες.
Σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ρίχνετε μέσα 3 από τα ολόκληρα αμπελόφυλλα. Προσέχετε να μη κάψει πολύ το τηγάνι, έτσι ώστε να μη σας κάψει τα φύλλα. Τα γυρίζετε, τα αφήνετε για λίγο και στη συνέχεια τα βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τα κομμένα αμπελόφυλλα να τηγανιστούν και ανακατεύετε συνέχεια. Τα βγάζετε και αυτά με τρυπητή κουτάλα.
Σε ένα άλλο τηγάνι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, περιμένετε να κάψει και ρίχνετε μέσα τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Προσθέτετε αλάτι και φρέσκο πιπέρι και βάζετε τα πλοκάμια στην άκρη του τηγανιού. Ρίχνετεε τα κομμένα κομμάτια, αλατοπιπερώνετε, τα γυρίζετε και προσθέτετε 2 κουταλιές από το πέστο που έχετε ετοιμάσει. Ανακατεύετε για λίγο.
Σερβίρισμα Σερβίρετε σε πιάτο τα ολόκληρα αμπελόφυλλα, από πάνω τα κομμένα και τηγανισμένα καλαμάρια και πάνω πάνω τα πλοκάμια. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα και τηγανισμένα αμπελόφυλλα. Βράζετε για 5 λεπτά μια ντομάτα και στη συνέχεια τη ξεφλουδίζετε, τη κόβετε στα τέσσερα, βγάζετε τη καρδιά, τη ψιλοκόβετε και γαρνίρετε το πιάτο.
   
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα