english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
 
 
  Υλικά για 6 άτομα
18 μεγάλες γαρίδες
100 γραμ φρέσκο βούτυρο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ σούπας κάρυ όχι πολύ καυτερό
1 κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
½ κουτ γλυκού καυτερή πιπεριά σε σκόνη
αλάτι
 
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε τις γαρίδες από τη μεριά της ράχης τους χωρίς όμως να τις κόψετε στα δύο, έτσι που να μοιάζουν με πεταλούδες. Αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι και τις απλώνετε σε ένα ταψί.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο απαλά μέχρι να λειώσει, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το τζίντζερ, το κάρυ και τη καυτερή πιπεριά καθώς και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας περιχύνετε τις γαρίδες με τη σάλτσα , τις σκεπάζετε με μια μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνετε να μαριναριστούν εκτός ψυγείου για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το πιλάφι. Ρίχνετε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το φρέσκο βούτυρο , το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζετε μέσα το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια και μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το διατηρείτε ζεστό.
Βάζετε το ταψάκι με τις γαρίδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο και ψήνετε τις γαρίδες για 15 λεπτά. Σερβίρετε στα πιάτα πιλάφι 3 γαρίδες και περιχύνετε το πιάτο με τη σάλτσα του ταψιού. Το φαγητό τρώγεται ζεστό.
   
Η συνταγή έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα "η σημερινή" της Κύπρου
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Αστακομακαρονάδα
Αστακός με σταμναγκάθι, φρικασέ(Πειραιάς)
Γαρίδες Phad Thai. Tηγανητά Ταυλανδέζικα νουντλς με γαρίδες.
Γαρίδες βουτύρου με κάρυ.
Γαρίδες με πιπεριές με κάρυ
Γαρίδες σαγανάκι
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
Γλώσσα γεμιστή(Καμπανία)
Γλώσσες με άνηθο και μουστάρδα
Γόπες γεμιστές( ΄Eφεσσος )
Θράψαλα με φασολάκια(Κάρπαθος)
Καλαμαράκια γεμιστά
Καλαμάρι γεμιστό (Κάλυμνος)
Καλαμάρι με πέστο( Πάτμος )
Καλαμάρι στιφάδο με κρασί
Καραβίδες γιουβέτσι(Σάμος)
Καραβίδες με τα λάχανα( Σκιάθος )
Κεφτέδες θαλασσινοί
Κροκέτες ψαριών με κουρκούτι μπύρας με δροσερή αγγουροσαλάτα
Λαβράκι με αλάτι
Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο
Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)
Μπακαλιάρος με αβγά ποσέ και βελουτέ πράσου(Βαρκελώνη).
Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Μπαρμπούνια τηγανιτά (Σαλαμίνα)
Μπιφτέκια απο σουπιά και καλαμάρι( Πάτμος )
Ντολμάδες με βακαλάο( Λέρος)
Παέγια(Βαρκελώνη)
Παπαρδέλες με γαύρο(Πειραιάς)
Πεσκανδρίτσα στιφάδο.(Σκιαθος)
Ρύζι Σαν Τζιοβάνι(Aλεξάνδρεια)
Σαρδέλα παντρεμένη(Σούλι)
Σαρδέλες ψητές με τηγανητά αμπελόφυλλα
Σολομό φιλέτο με πουρέ αρακά αρωματισμένο με βασιλικό
Σολομός κόσαρι(Κάιρο)
Σουβλάκια θαλασσινών μαριναρισμένα σε λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ για ριψοκίνδυνους γευσιγνώστες
Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι
Σουπιές με μάραθο( Kάρπαθος )
Συναγρίδα πλακί(Πάτμος)
Σφυρίδα προβενσάλ(Πειραιάς)
Τόνος πλακί ( Σαρμ ελ Σαίχ)
Τσιπούρα με λαχανικά
Φιλέτα τσιπούρας σε μαξιλαράκι από φενόκιο και κόκκινη πιπεριά
Φιλέτα φρέσκου τόνου με κάρυ και καρέ φρέσκου πορτοκαλιού
Χταπόδι μπουρδέτο(Θεσπρωτία)
Χταπόδι κρασάτο από τη Κάσο
Χταπόδι με ζυμαρικά
Χταπόδι με μους φάβας(Σκιάθος)
Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας
Χταπόδι στιφάδο
Χταποδοκεφτέδες (Πάρος)
Ψαράκια τηγανητά,μαριναρισμένα(Ταυλάνδη)
Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
Ψάρι τσιλαδιά από τη Καλαμάτα