english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Λαλάγγια
 
 
  Υλικά για 1 μεγάλο δίσκο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ του φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
αλάτι
λίγο χλιαρό νερό
λάδι για το τηγάνισμα
 
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το περιχύνουμε με το λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Αλατίζουμε και ξαναζυμώνουμε.
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε.
Προσθέτουμε τόσο χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μπόλικες πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Αμέσως μετά ξαναζυμώνουμε και κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε ένα κορδόνι. Κόβουμε το κορδόνι στα 3 και το διπλώνουμε να γίνει στρογγυλό ακουμπώντας τη μια άκρη επάνω στην άλλη.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές.
Διατηρούνται για καιρό και έχουν εξαιρετική γεύση. Απολαύστε τα μαζί με ελληνικό καφέ και τυρί φέτα από την Τρίπολη.
   
Η μεγαλειωδέστερη συνταγή της Μεσσηνίας, αλλά και της Μάνης. Στην ουσία πρόκειται για λαδοκούλουρα που τηγανίζονται μέσα σε άφθονο ελαιόλαδο και μένουν για καιρό τραγανά και πεντανόστιμα.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με μανιτάρια, μπροκολάκι, μπέικον και μπεσαμέλ
Aβγά γεμιστά
Aλευρόπιτα κας Κικίτσας(Μονοδένδρι )
Αγαλιποκεφτέδες(Σκύρος)
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι και ανθόμελο και ντιπ κρέμας
Γαελόπιτες (Αθερινόπιτες)
Γαρίδες σαγανάκι(Πειραιάς)
Γκιοζλεμές( Eφεσσος )
Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο
Καροτόσουπα με φύλλα λουίζας
Κεμπάπ γεμιστό Μαζούκα(Χαλέπι,Συρίας)
Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόπιτα γυμνή
Κολοκυθοτραχανόπιτα(Μπιριάνι)
Κορκοτό(Αμφισσα)
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ σε ατομικές μερίδες
Κοτόπουλο με τηγανιτό ρύζι(Ταυλάνδη)
Κουκιά φρέσκα με σάλτσα σκόρδου
Κουλουράκια αλμυρά
Κουνουπίδι καπαμά
Κοφτός(Aμοργός )
Κρεατόπιτα
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Κρεατοπιτάκια με κόκκινη πιπεριά
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά
Κρέπες γεμιστές με ψιλοκομμένα καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα από τυρί κρέμα
Κρητικός ντάκος
Κριθαράκι άσπρο με ξινομυζήθρα και άνηθο
Λαδοκούλουρα Κυθήρων
Λαλάγγια
Λαχανικά ψητά με ελιές και κόλιανδρο
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανόπιτες( Kάρπαθος)
Λαχματζούν
Λουβιά (Σινά)
Λουκάνικα με μήλα(Καμπανία)
Μακαρόνια με αβγοτάραχο( Μεσολόγγι)
Μακαρούνες (Κάρπαθος)
Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας
Μανιταρόπιτα
Μαντί(Καπαδοκία)
Μαραθόπιτα (Σύρος)
Μαραθόπιτα(Xανιά )
Μαρμαρίτες(Σκύρος)
Μαυρομάτικα φασόλια πικάντικα
Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαιντανό
Μελιτζάνες με σάλτσα φέτας
Μελιτζάνες οι τέλειες
Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα
Μελιτζανομπουρεκάκια
Μολοχία Mπεσάρα( Λούξορ )
Μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά και βότανα
Μπαρμπουνοφάσουλα σύβρασση(Ρόδος)
Μπατσαρώ(Θεσπρωτία)
Μπεϊγκάν ατσαρί ( μελιτζάνες πικάντικες)
Μποξαδάκια με μπόλια
Μπρόκολο au gratin
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και τρίχρωμες πιπεριές
Ντομάτες προβενσάλ
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ομελέτα φούρνου με πατάτες και κολοκυθάκια
Ορτύκια τυλιχτά με μπέικον(Ναύπλιο)
Πατάτες κρασάτες με σαφράν
Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο
Πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Πεστροφοσαλάτα με σολομό και σάλτσα σόγιας
Πιλάφι (Σμύρνη)
Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη
Πιλάφι με σάλτσα από τρίχρωμες πιπεριές
Πιλάφι σπυρωτό με αρακά, πιπεριές, σταφίδες και αμύγδαλα με κρασάτη συκωταριά
Πιπεριές γεμιστές με μαλακά τυριά
Πιπεριές γεμιστές με φέτα και λαχανικά
Πιπεροσαλάτα
Πίτα με κιμά
Πιτάκια με γαρίδες ψαχνά ψαριού, μπεσαμέλ, άνηθο βρασμένα σε κρασί
Πιταρούδια,ρεβυθοκεφτέδες(Ρόδος)
Πίτσα λαδένια
Πίτσα με σπανάκι και φέτα
Πλαστός (Άγραφα)
Πλιγούρι κοκκινιστό (Eφεσσος )
Πλιγούρι με μελιτζάνες
Πουρέ αβοκάντο
Πουρέ μελιτζάνας
Πουρές σελινόριζας
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
Πρασόρυζο
Πρασοσέλινο κοκκινιστό
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο
Ρεβιθοκεφτέδες
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Ρύζι με ρεβύθια(Ντουμπάι)
Ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα και καβουρδισμένο κρεμμυδάκι
Ρύζι με συκωτάκια και καρπούς
Σαλιγκάρια ,μποβόλια (Εκκλησιαστικό φαγητό)
Σαλιγκάρια με χόρτα(Aργολίδα)
Σελινόριζα αλα πολίτα (aπό την κουζίνα της Θεσσαλονίκης)
Σκαλτσούνες
Σουπιοπίλαφο(Ρόδος)
Σουφικό ( Iκαρία )
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάπρικα
Σπαγγέτο με σάλτσα μανιταριών
Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
Σπεντζοφάι
Συκωτάκια(Αλεξάνδρεια)
Συκωταριά κρασάτη
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό και μπρικ.
Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Τάρτα απο φάβα με αβγό(Σαντορίνη ,Σελήνη)
Τάρτα γεμιστή με σπανάκι και αβγό.
Τάρτες ατομικές με ανθότυρο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Τεμπελοτυρόπιτα(Καλάβρυτα)
Τζατζίκι,το παραδοσιακό
Τζιγεροσαρμάδες
Τηγανιά πράσου
Τορτίγια (Μαδρίτη)
Τορτίγια(Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας)
Τραχανόπιτα Αλοννήσου
Τραχανόπιτα(Ορεινή Κορινθία)
Τσιγαρέλι σε αραβικές πίτες
Τυροκροκέτες
Τυρόπιτα
Τυρόπιτα κανταΐφι
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Τυρόπιτα με δυόσμο
Τυροσαλάτα με λαχανικά
Φάβα με μάραθο (Σκύρος)
Φάβα παντρεμένη
Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη
Φέτα τυλιγμένη σε φάκελο με γλυκόξινη σάλτσα μελιού
Φουρτάλια Άνδρου
Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
Χαλούμι σε φακελάκια
Χορτόπιτα στριφτή
Χωριάτικη τυρόπιτα
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)