english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Κρεατόπιτα
 
 
  Υλικά για ένα ταψί του φούρνου
600 γραμ ζύμη για χωριάτικο φύλλο
Για τη γέμιση
650 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγη κανέλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη μπεσαμέλ
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ποτήρι ζεστό γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 φλιτζ τσαγιού τριμμένο κασέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
 
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να ψηθεί καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι, τη δάφνη και λίγη κανέλα. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λαδάκι στο τηγάνι. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει ένα απαλό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα και το ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο κασέρι και 2 αβγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ τον καβουρδισμένο κιμά και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Παίρνουμε την έτοιμη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μικρότερη από την άλλη. Ανοίγουμε τη μεγάλη μπάλα σε μια λεία επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγο νισεστέ. Τοποθετούμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι. Γυρίζουμε τα περισσεύματα του φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο σε μέγεθος τέτοιο που να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.
Το σιγυρίζουμε γύρω-γύρω και χαράζουμε την πίτα μας σε μερίδες με μαχαίρι. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο καλά και ψήνουμε την πίτα μας στο φούρνο στους 180ο για περίπου 45 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν καλά. Σερβίρουμε την κρεατόπιτα ζεστή σε πιατέλα.
   
Tips 1. Αν θέλετε προσθέστε στο κιμά 1 κουταλιά σούπας πελτέ. 2.ένα φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο μαϊντανό θα πήγαινε πολύ με τούτη τη πίτα. 3. Για πιο έντονη γεύση ρίξτε μέσα στον κιμά 150 γραμ ψιλοκομμένο ζαμπόν την ώρα που τον καβουρδίζετε. 4. Χρησιμοποιήστε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά μισό-μισό.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με μανιτάρια, μπροκολάκι, μπέικον και μπεσαμέλ
Aβγά γεμιστά
Aλευρόπιτα κας Κικίτσας(Μονοδένδρι )
Αγαλιποκεφτέδες(Σκύρος)
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι και ανθόμελο και ντιπ κρέμας
Γαελόπιτες (Αθερινόπιτες)
Γαρίδες σαγανάκι(Πειραιάς)
Γκιοζλεμές( Eφεσσος )
Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο
Καροτόσουπα με φύλλα λουίζας
Κεμπάπ γεμιστό Μαζούκα(Χαλέπι,Συρίας)
Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόπιτα γυμνή
Κολοκυθοτραχανόπιτα(Μπιριάνι)
Κορκοτό(Αμφισσα)
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ σε ατομικές μερίδες
Κοτόπουλο με τηγανιτό ρύζι(Ταυλάνδη)
Κουκιά φρέσκα με σάλτσα σκόρδου
Κουλουράκια αλμυρά
Κουνουπίδι καπαμά
Κοφτός(Aμοργός )
Κρεατόπιτα
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Κρεατοπιτάκια με κόκκινη πιπεριά
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά
Κρέπες γεμιστές με ψιλοκομμένα καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα από τυρί κρέμα
Κρητικός ντάκος
Κριθαράκι άσπρο με ξινομυζήθρα και άνηθο
Λαδοκούλουρα Κυθήρων
Λαλάγγια
Λαχανικά ψητά με ελιές και κόλιανδρο
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανόπιτες( Kάρπαθος)
Λαχματζούν
Λουβιά (Σινά)
Λουκάνικα με μήλα(Καμπανία)
Μακαρόνια με αβγοτάραχο( Μεσολόγγι)
Μακαρούνες (Κάρπαθος)
Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας
Μανιταρόπιτα
Μαντί(Καπαδοκία)
Μαραθόπιτα (Σύρος)
Μαραθόπιτα(Xανιά )
Μαρμαρίτες(Σκύρος)
Μαυρομάτικα φασόλια πικάντικα
Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαιντανό
Μελιτζάνες με σάλτσα φέτας
Μελιτζάνες οι τέλειες
Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα
Μελιτζανομπουρεκάκια
Μολοχία Mπεσάρα( Λούξορ )
Μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά και βότανα
Μπαρμπουνοφάσουλα σύβρασση(Ρόδος)
Μπατσαρώ(Θεσπρωτία)
Μπεϊγκάν ατσαρί ( μελιτζάνες πικάντικες)
Μποξαδάκια με μπόλια
Μπρόκολο au gratin
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και τρίχρωμες πιπεριές
Ντομάτες προβενσάλ
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ομελέτα φούρνου με πατάτες και κολοκυθάκια
Ορτύκια τυλιχτά με μπέικον(Ναύπλιο)
Πατάτες κρασάτες με σαφράν
Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο
Πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Πεστροφοσαλάτα με σολομό και σάλτσα σόγιας
Πιλάφι (Σμύρνη)
Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη
Πιλάφι με σάλτσα από τρίχρωμες πιπεριές
Πιλάφι σπυρωτό με αρακά, πιπεριές, σταφίδες και αμύγδαλα με κρασάτη συκωταριά
Πιπεριές γεμιστές με μαλακά τυριά
Πιπεριές γεμιστές με φέτα και λαχανικά
Πιπεροσαλάτα
Πίτα με κιμά
Πιτάκια με γαρίδες ψαχνά ψαριού, μπεσαμέλ, άνηθο βρασμένα σε κρασί
Πιταρούδια,ρεβυθοκεφτέδες(Ρόδος)
Πίτσα λαδένια
Πίτσα με σπανάκι και φέτα
Πλαστός (Άγραφα)
Πλιγούρι κοκκινιστό (Eφεσσος )
Πλιγούρι με μελιτζάνες
Πουρέ αβοκάντο
Πουρέ μελιτζάνας
Πουρές σελινόριζας
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
Πρασόρυζο
Πρασοσέλινο κοκκινιστό
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο
Ρεβιθοκεφτέδες
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Ρύζι με ρεβύθια(Ντουμπάι)
Ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα και καβουρδισμένο κρεμμυδάκι
Ρύζι με συκωτάκια και καρπούς
Σαλιγκάρια ,μποβόλια (Εκκλησιαστικό φαγητό)
Σαλιγκάρια με χόρτα(Aργολίδα)
Σελινόριζα αλα πολίτα (aπό την κουζίνα της Θεσσαλονίκης)
Σκαλτσούνες
Σουπιοπίλαφο(Ρόδος)
Σουφικό ( Iκαρία )
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάπρικα
Σπαγγέτο με σάλτσα μανιταριών
Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
Σπεντζοφάι
Συκωτάκια(Αλεξάνδρεια)
Συκωταριά κρασάτη
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό και μπρικ.
Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Τάρτα απο φάβα με αβγό(Σαντορίνη ,Σελήνη)
Τάρτα γεμιστή με σπανάκι και αβγό.
Τάρτες ατομικές με ανθότυρο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Τεμπελοτυρόπιτα(Καλάβρυτα)
Τζατζίκι,το παραδοσιακό
Τζιγεροσαρμάδες
Τηγανιά πράσου
Τορτίγια (Μαδρίτη)
Τορτίγια(Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας)
Τραχανόπιτα Αλοννήσου
Τραχανόπιτα(Ορεινή Κορινθία)
Τσιγαρέλι σε αραβικές πίτες
Τυροκροκέτες
Τυρόπιτα
Τυρόπιτα κανταΐφι
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Τυρόπιτα με δυόσμο
Τυροσαλάτα με λαχανικά
Φάβα με μάραθο (Σκύρος)
Φάβα παντρεμένη
Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη
Φέτα τυλιγμένη σε φάκελο με γλυκόξινη σάλτσα μελιού
Φουρτάλια Άνδρου
Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
Χαλούμι σε φακελάκια
Χορτόπιτα στριφτή
Χωριάτικη τυρόπιτα
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)