english

 

 
 ΟΡΕΚΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΕΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  ΚΥΡΙΑ  ΓΛΥΚΑ  ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ  ΣΟΥΠΕΣ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
Ή επιλέξτε με κύριο συστατικό ...

Τυρόπιτα
 
 
  Yλικά για 1 ταψί του φούρνου
1 πακέτο φύλλο κρούστας
για τη γέμιση
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα
3 αβγά
200 γραμ φέτα
1 φλιτζ τσαγιού τριμμένο κασέρι
1 φλιτζ του καφέ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
χοντροτριμμένο πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο τις ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι, το σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει και στη συνέχεια αδειάζουμε μέσα το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κάνουμε μια καλή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά θρυμματίζουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και τη ψιλοτριμμένη παρμεζάνα. Πιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση τη στρώνετε με ένα πιρούνι γυρίζετε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και απλώνετε από πάνω άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
Τα σιγυρίζετε καλά γύρω-γύρω και με ένα μαχαίρι χαράζετε τη πίτα σας βαθιά σε μερίδες. Ψήνετε τη πίτα στο φούρνο στους 170ο μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα και στα πάνω και στα κάτω φύλλα.
Την αφήνετε να χλιαρέψει, τη κόβετε σε μερίδες και τη σερβίρετε.
   
Tips 1. Για να ελέγχετε καλύτερα το ψήσιμο των κάτω φύλλων χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ταψί τύπου πυρέξ για να μπορείτε να βλέπετε το ρόδισμα των κάτω φύλλων. 2. Μπορείτε αντί για φέτα να χρησιμοποιήσετε Κατίκι Δομοκού που έχει πολύ ελαφριά γεύση και αντί για κασέρι, γραβιέρα Κρήτης.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 

Au gratin με μανιτάρια, μπροκολάκι, μπέικον και μπεσαμέλ
Aβγά γεμιστά
Aλευρόπιτα κας Κικίτσας(Μονοδένδρι )
Αγαλιποκεφτέδες(Σκύρος)
Αγκινάρες με γαρίδες au gratin
Αμπελόφυλλο γεμιστό με καραβιδοουρά, πλιγούρι και ανθόμελο και ντιπ κρέμας
Γαελόπιτες (Αθερινόπιτες)
Γαρίδες σαγανάκι(Πειραιάς)
Γκιοζλεμές( Eφεσσος )
Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο
Καροτόσουπα με φύλλα λουίζας
Κεμπάπ γεμιστό Μαζούκα(Χαλέπι,Συρίας)
Κεφτεδάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι
Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη
Κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόπιτα γυμνή
Κολοκυθοτραχανόπιτα(Μπιριάνι)
Κορκοτό(Αμφισσα)
Κοτόπιτα με μπεσαμέλ σε ατομικές μερίδες
Κοτόπουλο με τηγανιτό ρύζι(Ταυλάνδη)
Κουκιά φρέσκα με σάλτσα σκόρδου
Κουλουράκια αλμυρά
Κουνουπίδι καπαμά
Κοφτός(Aμοργός )
Κρεατόπιτα
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
Κρεατοπιτάκια με κόκκινη πιπεριά
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Κρέπες γεμισμένες με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης
Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά
Κρέπες γεμιστές με ψιλοκομμένα καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα από τυρί κρέμα
Κρητικός ντάκος
Κριθαράκι άσπρο με ξινομυζήθρα και άνηθο
Λαδοκούλουρα Κυθήρων
Λαλάγγια
Λαχανικά ψητά με ελιές και κόλιανδρο
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανόπιτες( Kάρπαθος)
Λαχματζούν
Λουβιά (Σινά)
Λουκάνικα με μήλα(Καμπανία)
Μακαρόνια με αβγοτάραχο( Μεσολόγγι)
Μακαρούνες (Κάρπαθος)
Μανιταροπίλαφο με λεμόνι και φύλλα λουίζας
Μανιταρόπιτα
Μαντί(Καπαδοκία)
Μαραθόπιτα (Σύρος)
Μαραθόπιτα(Xανιά )
Μαρμαρίτες(Σκύρος)
Μαυρομάτικα φασόλια πικάντικα
Μελιτζάνες με γιαούρτι και μαιντανό
Μελιτζάνες με σάλτσα φέτας
Μελιτζάνες οι τέλειες
Μελιτζάνες Τσακώνικες με φέτα
Μελιτζανομπουρεκάκια
Μολοχία Mπεσάρα( Λούξορ )
Μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά και βότανα
Μπαρμπουνοφάσουλα σύβρασση(Ρόδος)
Μπατσαρώ(Θεσπρωτία)
Μπεϊγκάν ατσαρί ( μελιτζάνες πικάντικες)
Μποξαδάκια με μπόλια
Μπρόκολο au gratin
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι και τρίχρωμες πιπεριές
Ντομάτες προβενσάλ
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ομελέτα φούρνου με πατάτες και κολοκυθάκια
Ορτύκια τυλιχτά με μπέικον(Ναύπλιο)
Πατάτες κρασάτες με σαφράν
Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο
Πατατούλες φούρνου αρωματισμένες με μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
Πεστροφοσαλάτα με σολομό και σάλτσα σόγιας
Πιλάφι (Σμύρνη)
Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη
Πιλάφι με σάλτσα από τρίχρωμες πιπεριές
Πιλάφι σπυρωτό με αρακά, πιπεριές, σταφίδες και αμύγδαλα με κρασάτη συκωταριά
Πιπεριές γεμιστές με μαλακά τυριά
Πιπεριές γεμιστές με φέτα και λαχανικά
Πιπεροσαλάτα
Πίτα με κιμά
Πιτάκια με γαρίδες ψαχνά ψαριού, μπεσαμέλ, άνηθο βρασμένα σε κρασί
Πιταρούδια,ρεβυθοκεφτέδες(Ρόδος)
Πίτσα λαδένια
Πίτσα με σπανάκι και φέτα
Πλαστός (Άγραφα)
Πλιγούρι κοκκινιστό (Eφεσσος )
Πλιγούρι με μελιτζάνες
Πουρέ αβοκάντο
Πουρέ μελιτζάνας
Πουρές σελινόριζας
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
Πρασόρυζο
Πρασοσέλινο κοκκινιστό
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο
Ρεβιθοκεφτέδες
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Ρύζι με ρεβύθια(Ντουμπάι)
Ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα και καβουρδισμένο κρεμμυδάκι
Ρύζι με συκωτάκια και καρπούς
Σαλιγκάρια ,μποβόλια (Εκκλησιαστικό φαγητό)
Σαλιγκάρια με χόρτα(Aργολίδα)
Σελινόριζα αλα πολίτα (aπό την κουζίνα της Θεσσαλονίκης)
Σκαλτσούνες
Σουπιοπίλαφο(Ρόδος)
Σουφικό ( Iκαρία )
Σπαγγέτο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάπρικα
Σπαγγέτο με σάλτσα μανιταριών
Σπανακόπιτα
Σπανακόπιτα με παρμεζάνα
Σπεντζοφάι
Συκωτάκια(Αλεξάνδρεια)
Συκωταριά κρασάτη
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό και μπρικ.
Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Τάρτα απο φάβα με αβγό(Σαντορίνη ,Σελήνη)
Τάρτα γεμιστή με σπανάκι και αβγό.
Τάρτες ατομικές με ανθότυρο και πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Τεμπελοτυρόπιτα(Καλάβρυτα)
Τζατζίκι,το παραδοσιακό
Τζιγεροσαρμάδες
Τηγανιά πράσου
Τορτίγια (Μαδρίτη)
Τορτίγια(Ισπανική ομελέτα με σάλτσα ντομάτας)
Τραχανόπιτα Αλοννήσου
Τραχανόπιτα(Ορεινή Κορινθία)
Τσιγαρέλι σε αραβικές πίτες
Τυροκροκέτες
Τυρόπιτα
Τυρόπιτα κανταΐφι
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Τυρόπιτα με δυόσμο
Τυροσαλάτα με λαχανικά
Φάβα με μάραθο (Σκύρος)
Φάβα παντρεμένη
Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη
Φέτα τυλιγμένη σε φάκελο με γλυκόξινη σάλτσα μελιού
Φουρτάλια Άνδρου
Χαλούμι με πέστο Κυπριακό
Χαλούμι σε φακελάκια
Χορτόπιτα στριφτή
Χωριάτικη τυρόπιτα
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)