| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Πορτοκαλοζελέ,Πορτοκάλ πελτεξί( Μονεμβασιά)
 
 
 
Πορτοκάλι, το φρούτο που φυτρώνει παντού στη Μεσόγειο και συνάμα αγαπήθηκε ιδιαιτέρως. Φτιάξτε με αυτό ότι μπορείτε, μαρμελάδες, γλυκά, αλλά και μαγειρέψτε το μαζί με χοιρινό ή πάπια, του πάει ιδιαιτέρως. Εδώ σας δίνουμε ένα απλό γλυκάκι, ιδιαίτερα ελαφρύ και σούπερ γευστικό. Αντί να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ζελέ για την κατασκευή του, θα βάλουμε corn flour, υλικό που πήζει όμορφα τα υγρά και συνάμα τα αφήνει διάφανα και φωτεινά.
3 ποτήρια νερού χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
6 κουταλιές corn flour
6 κουταλιές ζάχαρη
Ξύσμα από 4 πορτοκάλια
Φλούδες από 3 πορτοκάλια
½ ποτήρι ζάχαρη
Κανέλα και λίγη βανίλια
1 ποτήρι νερό
 
Παίρνετε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το ανακατεύετε με 2 κουταλιές ζάχαρη και το αφήνετε να μαριναρισθεί.
Αδειάζετε σε μια κατσαρόλα το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ρίχνετε μέσα το corn flour με κλειστό το μάτι της κουζίνας. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί και να χαθεί μέσα στο χυμό. Ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανάβετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Χρειάζεται υπομονή. Σιγά-σιγά το μίγμα θα αρχίσει να δένει. Προσοχή, θέλει συνέχεια ανακάτεμα γιατί μπορεί να σας σβολιάσει. Όταν αισθανθείτε ότι έχει δέσει καλά, το αδειάζετε σε μια φόρμα του κέικ. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Φτιάχνετε τη σος ως εξής. Κόβετε τις φλούδες σε λεπτές λουριδίτσες, τις βράζετε μέσα στο νερό. Πετάτε το πρώτο νερό και βάζετε καινούριο. Μόλις πάρει βράση προσθέτετε το μισό ποτήρι ζάχαρη και βράζετε μέσρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε τέλος την κανέλα και τη βανίλια.
Ξεφορμάρετε το ζελέ και το περιχύνετε με τη σος. Είναι υπέροχο δοκιμάστε το.
   
Θα το απολαύσετε παρέα με ένα ποτήρι Visanto ή Grand Marnier.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr