- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)
|
|
|
|
|
 |
|
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο κορν φλάουρ
Νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
¾ κιμά χοιρινό χοντροαλεσμένο
100 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
Λάδι
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
|
|
 |
|
Κόβετε τα πράσα σε μικρές ροδέλες και τα βάζετε με λίγο νερό μέσα σε ένα τηγάνι. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, ρίχνετε το λάδι και αρχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε τον κιμά και στο τέλος το μπέικον. Σβήνετε με το κρασί, αλατίζετε και πιπερώνετε. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε τη φέτα.
|
|
Παρασκευή φύλλου
Αναμειγνύετε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό και φτιάχνετε μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Τη χωρίζετε σε 2 μέρη.
Αφού πασπαλίσετε το τραπέζι με λίγο κορν φλάουρ, ανοίγετε με τον πλάστη 2 φύλλα, το ένα μεγαλύτερο και το άλλο μικρότερο.
|
|
Αλείφετε το ταψί με λάδι και τοποθετείτε το μεγαλύτερο φύλλο. Ρίχνετε τη γέμιση και γυρίζετε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. |
|
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, πρέπει να την τρυπήσετε με το πιρούνι για να εξατμιστούν τα υγρά της. |
|
|
|
(Από το βιβλίο «Μην πληρώσετε είναι όλα δικά μου»)
|
|
|
|
_________________________________________________________________________________________ © eliasmamalakis.gr
|