| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μπύρα με βραστές πατάτες, λαχανικά και πλιγούρι
 
 
 
Υλικά για 4 άτομα
2 μεγάλα κότσια χοιρινά
για τη μαρινάδα
2 νεροπότηρα μαύρη μπύρα για τη μαρινάδα
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα για τη μαρινάδα
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
για τη γαρνιτούρα
600 γραμ βρασμένες πατάτες
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
1 καρότο
2 κλαράκια σέλινο
1 κολοκυθάκι
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένο φενόκιο
1 φλιτζ του καφέ ψιλοκομμένη σελινόριζα
150 γραμ πλιγούρι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού πελτέ
1 πρέζα κανέλα
αλάτι, πιπέρι
 
Μαρινάρουμε τα κότσια. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέσα σε μια λεκάνη. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε μέσα στα κρεμμύδια, τοποθετούμε μέσα τα 2 κότσια και τα περιχύνουμε με τη μαύρη μπύρα. Τοποθετούμε τη λεκάνη στο κάτω μέρος του ψυγείου και τα αφήνουμε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 12 ώρες.
Στη συνέχεια τα βγάζουμε, τα σκουπίζουμε, τα αλατίζουμε και τα πιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Αδειάζουμε τη μισή μαρινάδα μέσα στο ταψί χωρίς να ξεπλύνουμε το κρέας, τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά περίπου στους 170ο για 1 ½ ώρα και μέχρι να μελώσουν καλά να ξεροψηθούν και να ξεκολλάνε από το κόκαλο .
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις βγάζουμε , τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε . Φυλάμε τις πατάτες σε ένα μπολ διατηρώντας τις ζεστές.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά με το πλιγούρι. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε σπιρτόξυλα, κάνουμε το ίδιο και με το κολοκυθάκι. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε 1 ½ νεροπότηρο νερό, το πελτέ , τη κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό της κατσαρόλας και να γίνει το μίγμα πηκτό σαν πιλάφι.
Σερβίρουμε τα κότσια ζεστά σε πιατέλες γαρνίροντάς τα με τις βραστές πατάτες και το πιλάφι πλιγουριού.
   
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr