|
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 1 ½ λίτρο νερό ρίξτε τις φακές αφού τις καθαρίσετε και τις πλύνετε, ρίχνετε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τη ντομάτα ψιλοκομμένη. Αφήστε τις να βράσουν καλά και για αρκετή ώρα και μέχρι να χυλώσουν με μισάνοικτη την κατσαρόλα. |
|
Τις βγάζετε από το μάτι της κουζίνας, τις αφήνετε να χλιαρέψουν και τις βάζετε στο μπλέντερ αφού αφαιρέσετε το φύλλο δάφνης, ενώ κρατάτε τα σκόρδα και το κρεμμύδι. Τα κτυπάτε να γίνουν ένας λείος βελούδινος πολτός. |
|
Ρίχνετε το μισό λάδι μέσα στον πολτό, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξύδι και κτυπάτε για ακόμα ½ λεπτό. |
|
Σερβίρετε στα πιάτα περιχύνοντας το καθένα με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και αν θέλετε και με χρυσοτηγανισμένα κρουτόν. |
|
|
|
Σημείωση. Για διακοσμητικούς λόγους αν θέλετε ρίξτε από πάνω της μικρά κομματάκια από πιπεριά Φλωρίνης. Για να κάνετε αυτό το πιάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις κόκκινες Αιγυπτιακές φακές που έχουν πολύ ωραίο χρώμα.
|