| Συνταγές |

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 
Γαύρος μαρινάτος με τσιτσίραβλα
 
 
 
Υλικά για 4 άτομα
600 γραμ γαύρος φρέσκος φρεσκότατος
1 νεροπότηρο ξύδι
αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες
1 φλιτζ του καφέ άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
150 γραμ τσιτσίραβλα τουρσί
 
Παρά την απλότητά του το φαγητό θέλει το χρόνο του. Παίρνετε το γαύρο, τον βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τον ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Στην συνέχεια του αφαιρείτε το κεφάλι του και τα εντόσθια. Τον ξαναξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό να φύγουν τα αίματα.
Παίρνετε ένα-ένα τα γαυράκια στο χέρι και πιέζοντάς τα ελαφρά στο πάνω μέρος της ραχοκοκαλιάς τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κόκαλο. Αφού τα κάνετε όλα φιλέτα τα ξεπλένετε με κρύο νερό.
Τα βάζετε σε ένα μπολ τα αλατίζετε καλά και τα περιχύνετε με το ξύδι μέχρι να σκεπαστούν . Τα αφήνετε από 3-4 ώρες μέχρι να τα ψήσει καλά το ξύδι. Το σημάδι είναι ότι η σάρκα του γαύρου από κόκκινη θα γίνει άσπρη.
Τα σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλάτι και το ξύδι, τα σερβίρετε σε πιατέλα , ρίχνετε το σκορδάκι , τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τον άνηθο. Γύρω-γύρω βάζετε μικρές φουντίτσες από τσιτσίραβλα.
   
Τα τσιτσίραβλα είναι τα τρυφερά βλασταράκια ενός θάμνου τα οποία στο Πήλιο τα κάνουν τουρσί και τα φυλάνε μέσα σε ξυδάκι αραιωμένο με νερό. Είναι πεντανόστιμα, τραγανά και βοηθάνε τη χώνεψη. Τα βρίσκετε έτοιμα σε βαζάκια.
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________  © eliasmamalakis.gr